Kalendar događanja

„Trešnje i jagode na tržnicama Domaće web tržnice“


Nakon što je osnovana udruga istarskih poljoprivrednih proizvođača „Istarska web tržnica“ nastala suradnjom između djelatnika Instituta za poljoprivredu i turizam i poljoprivrednih proizvođača okupljenih u provedbi projekta „Domaća web tržnica“ udruga nastavlja sa aktivnostima započetim projektom odnosno promocijom izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda.

Aktivnosti koje provodi udruga sastoje se od organizacije popodnevnih tržnica gdje možete kupiti poljoprivredne proizvode direktno od proizvođača, i to svakog ponedjeljka i petka u Puli na tržnici Veruda od 16 do 18 sati i u Poreču na tržnici četvrtkom od 16 do 18 sati. Proizvođači također sudjeluju i na postojećim manifestacijama gdje izlažu svoje proizvode, te organiziraju se izleti na poljoprivredna gospodarstva za domaće stanovništvo i za turiste.

Kako bi dodatno promovirali  tržnice „Domaće web tržnice“ odlučili smo organizirati tematske tržnice obzirom da sada kreće sezona svježeg voća i povrća. Tržnice će se promovirati putem medija gdje će javnost biti informirana o tjednoj temi tržnice. Teme će biti prema redoslijedu dozrijevanja voća i povrća, pa okvirni redoslijed tema za ovu sezonu bio bi: trešnje i jagode, mahune i tikvice, mladi krumpir, jabuke i kruške, paprike i rajčice, šljive i breskve, krastavci i patliđani, lubenice i dinje,…

Prva u nizu takvih tržnice biti će pod geslom „Trešnje i jagode na tržnicama Domaće web tržnice“. Na ovoj tržnici koja će se održati u četvrtak na porečkoj tržnici od 16 do 18 sati možete očekivati istarske poljoprivredne proizvođače koji se bave uzgojem trešanja i jagoda, uz ostalu ponudu tržnice odnosno uz domaći med, brašno, aromatično bilje, maslinovo ulje.

Trešnje i jagode su prvo sezonsko proljetno voće što ih čini vrlo atraktivnima s obzirom da je nakon duge zime ljudski organizam željan svježeg voća. Plodovi trešanja i jagoda su slasni, ugodna okusa, i mirisa,  bogati vitamin C i cinkom, koji su važni za otpornost organizma, zatim folnom kiselinom za zdravo srce i krvotok. Također plodvi su obojeni karakterističnom crvenom bojom koja potječe od pigmenta antocijana.

Cilj takvih sezonskih tematskih tržnica je omogućiti stanovništvu u gradu jednu zdravu, sezonsku popodnevnu ponudu svježeg voća i povrća kojeg mogu kupiti izravno od proizvođača. Prednost takve kupnje je dobivanje svježih proizvoda koji su ubrani neposredno prije dolaska na tržnicu, uz to jedete plodove koji su uzgojeni na istarskim poljima u skladu s prirodom.

Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače koji se žele uključiti u naš rad neka nam se slobodno obrate na info@trznica-trg.eu 

Info:

Udruga Istarska web tržnica ()