Kalendar događanja

Tjedan aromatičnog bilja


Tjedan aromatičnog bilja od 06. - 12.07.2015. u sklopu akcije Izaberi lokalno u organizaciji Domaće web tržnice.

Istra, a naročito njezin obalni dio, vrlo su pogodni za uzgoj aromatičnog bilja koji svoju punu kvalitetu postižu u mediteranskom području gdje zbog toplije i suše klime koncentracija eteričnih ulja u biljkama je viša. Cvjetovi kadulje, lavande, ružmarina, majčine dušice, origana, mažurana, melise,… cvatu tokom lipnja i srpnja. Zbog toga odlučili smo tokom drugog tjedna u srpnju otvoriti tjedan aromatičnog bilja kako bi poljoprivredni proizvođači koji se bave tom granom poljoprivrede mogli promovirati svoje proizvode i gospodarstvo.

Posjetitelji će tokom tjedna moći posjetiti polja aromatičnog bilja u fazi pune cvatnje, sudjelovati u berbi, te prisustvovati postupcima poslije berbe aromatičnog bilja, tj. postupku sušenja ili destilacije. U tjednu aromatičnog bilja očekuje vas pregršt iznenađenja od mirisnih polja aromatičnog bilja do sudjelovanja u procesima berbe i skladištenja bilja, te prikaza procesa destilacije aromatičnog bilja i otkrivanje tajni koje nose sa sobom aromatične biljke. 

 Proizvođači koji su se uključili u tjedan aromatičnog  bilja su: obrt Guranis, OPG Komić, OPG Predan, Svijet biljaka iz Vodnjana , OPG Kocijančić Vladimir i OPG Venier iz Kaštelira,  OPG Pekica iz Savičente i etnobotanički park Histria aromatica iz Bala . 

Na gospodarstvu Guranis tokom tjedna moći ćete obići polja aromatičnog  bilja uz stručna objašnjavanja o njegovoj uporabi. Biti će organizirano i pokazno branje bilja uz naglasak na sušenje i skladištenje, također će biti organizirane radionice pakiranja bilja i izrade poklon paketa. Posjetitelji će moći degustirati sve proizvode sa gospodarstva, i obzirom da se u sklopu gospodarstva nalazi restoran povodom tjedna aromatičnog  bilja posjetitelji će dobiti ručak ili večeru po promotivnim cijenama. 

Na gospodarstvu Komić odvijati će se destilacija lavande i predstavljanje proizvoda od aromatičnog bilja koji se proizvode na gospodarstvu. Proces destilacije počinje na način da se kotao napuni cvijetovima, voda se zagrije, i ekstrahira se eterično ulje, nakon toga dolazi do kondenzacije vodene pare i smjese eteričnih ulja i počinje teći eterično ulje u tekućem stanju. Period potreban za prikaz cijelog postupka destilacije je cca 4 do 5 sati. 

Na gospodarstvu Predan  posjetitelji će se moći upoznati sa vrstama aromatičnog bilja  i pripravcima koji se od njega spravljaju.

Na gospodarstvu Svijet biljaka dočekati će vas piće dobrodošlice uz priču o Brdu Svetoga Franje, crkvici i autohtonom bilju koje je od pamtivijeka liječilo i preveniralo razne bolesti pučana ovoga kraja. Obilazak nasada aromatičnog bilja u okolici staklenika Svijeta biljaka ( lavanda , lavandin, smilje, ružmarin, kadulja, geranij, timjan) budući Botanički vrt ljekovitog mediteranskog aromatičnog bilja "Sveti Franjo", prezentacija power point o uzgoju, načinu prerade, primjeni ljekovitog, aromatičnog bilja Mediterana. Obilazak proizvodnje malih presadnica u stakleniku. Kušanje delicija Svijeta biljaka i koktel iznenađenja. Prezentacija fitoarominih proizvoda. Pozdrav na rastanku i svatko dobiva na poklon sadnicu lavande ružmarina ili smilja.

Na gospodarstvu Venier iz Kaštelira  biti će prikazan cijeli proces destilacije lavande, te biti će predstavljeni proizvodi od lavande koji se proizvode na gospodarstvu. Proces destilacije počinje u 9 sati, a sastoji se od punjenja kotla, zagrijevanja vode, i ekstrakcije eteričnog ulja, nakon toga cca oko 10 sati dolazi do kondenzacije vodene pare i smjese eteričnih ulja i počinje teći eterično ulje u tekućem stanju. Period potreban za prikaz cijelog postupka destilacije je cca 4 do 5 sati. 

Na gospodarstvu Kocijančić, organizirati će se radionica proizvodnje kantarionova ulja, radionica počinje u 14 sati i mole se svi zainteresirani da se prethodno najave na gospodarstvu telefonskim putem ili mailom. Radionica će imati simboličnu cijenu od 50 kuna za grupu, a ona uključuje, pokaznu berbu gospine trave u sklopu gospodarstva, pripremu i postupak proizvodnje kantarionova ulja od cvjetova gospine trave, posjetiteljima će biti ponuđeni naši proizvodi među kojima namaz od medvjeđeg luka, piće od bazge i akacije, te ostali proizvod kao što su sapuni od aromatičnog bilja i kreme. Sudionici radionice dobiti će teglicu od 210 ml sa uljem kantariona kojeg su sami izradili na radionici. 

Na gospodarstvu Pekica posjetitelje će dočekati degustacijska jela na bazi lavande, biti će izloženi proizvodi sa gospodarstva, te ići će se u obilazak lavandinih polja u cvatu koji se nalaze nedaleko gospodarstva.

U etnobotaničkom parku Histria aromatica, očekuju vas polja aromatičnog bilja, trgovina sa preparatima proizvedenim od biljaka koje se nalaze u parku, te tijekom tjedna aromatičnog bilja u cilju promocije svijesti o važnosti aromatičnih biljaka vlasnici su pružili akcijsku ponudu ulaznica, tj. kupnjom jedne ulaznice drugo dobivate besplatno.  

Prema definiciji svjetske zdravstvene organizacije aromatično bilje je vrsta bilja koje sadrže jednu ili više aktivnih tvari posebnog mirisa ili okusa koje se koriste za spravljanje mirisa, kozmetički proizvoda, napitaka, aroma za živežne namirnice.

Uz sušenje aromatičnih biljaka i korištenje u prehrani kao začina ili čajeva, od njih se uglavnom postupkom destilacije proizvodi eterično ulje koje se koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Eterična ulja  dobivaju se iz biljaka procesom destilacije, tještenjem ili ekstrakcijom. Eterična ulja su najčešće žućkasta i bezbojna iako znaju imati i izraženu boju ovisno o procesu proizvodnje i biljnom materijalu iz kojeg su dobivena. Od aromatičnog bilja kod nas se najviše uzgajaju lavanda, ružmarin, kadulja, mažuran, bosiljak, majčina dušica, lovor… Sve ove aromatične biljke mogu biti i samonikle, ali se zbog velike potrebe za njima one uzgajaju kao kultivirane biljke.

Na kraju vas još jednom pozivamo da tokom tjedna aromatičnog bilja obiđete gospodarstva uključena u akciji Izaberi lokalno, doživite ugođaj sela, procesa berbe, sušenja i destilacije aromatičnih biljaka, te sudjelujete u radionicama koje su naši poljoprivrednici osmislili za vas!

Pratite nas i na facebooku Domaća web tržnica!

Info:

Institut za poljoprivredu i turizam (Ana Čehić)
info@trznica-trg.eu
Gsm: 0919141269
Tel: +052408308


Prijavljena imanja:

Obrt Guranis (Vodnjan)   PG SVIJET BILJAKA (Vodnjan)   OPG Predan (Vodnjan)   OPG L. Venier (Kaštelir)   Opg Komić (Vodnjan)   OPG Pekica (Svetvinčenat)   OPG Vladimir Kocijancic (Kastelir)   Histria Aromatica (Bale)