Kalendar događanja

Tjedan meda u sklopu akcije Izaberi lokalno


Domaća web tržnica u sklopu akcije „Izaberi lokalno“ organizira „Tjedan meda“ koji će se provoditi od 22.06. - 28.06.2015. godine. Lipanj je tradicionalno mjesec vrcanja meda u našim krajevima. Ove godine bagremova paša je bila relativno dobra, pa su i prinosi meda bolji nego lanjske godine. Povodom vrcanja meda u lipnju, odlučili smo otvoriti „Tjedan meda i drugih pčelinjih proizvoda“ na Domaćoj web tržnici u sklopu akcije „Izaberi lokalno“.

Tokom „Tjedna meda i drugih pčelinjih proizvoda“ posjetitelji mogu posjetiti pčelare i njihove pčelinjake, vidjeti proces vrcanja meda, kušati ovogodišnji svježi med i ostale pčelinje proizvode koje pojedini pčelari uključeni u akciju „Izaberi lokalno“ nude.

U akciju "Izaberi lokalno" u tjednu meda uključili su se sljedeći pčelari: OPG Branka Kovač iz Poreča, OPG-Miani pčelarstvo iz Grožnjana, OPG Sirotić iz Buzeta, Medea pčelarski obrt iz Livada, OPG Pčelarstvo Vežnaver iz Oprtlja, Api melon iz Umaga, OPG Biserka Benazić iz Pićna, OPG Arduino Bubola iz Momjana, OPG  Goran Prekalj iz Poreča, OPG Guido Gržetić iz Pazina i OPG Oplanić iz Tinjana. 

Gospodarstvo Api Melon iz Umaga u svojoj ponudi imati će i pogled u pčelinju zajednicu putem apisarija i prikaz postupka vrcanja meda, gospodarstvo Prekalj možete posjetiti u pčelinjaku i vidjeti izgled košnica i pčelinjih zajednica, a gospodarstvo Oplanić će vam pokazati izgled pčelinje zajednice po vašoj želji.

Vrcanje meda je najslađi i najvažniji događaj tokom pčelarske godine jer se ubire trud pčela i pčelara. Poklopljeni okviri se otklapaju i iz njih poteče najfiniji svježi med, a najveći je doživljaj kušati takav med. Često se u okvirima za vrcanje može naći matična mliječ i cvjetni prah koje možete konzumirati izravno sa okvira koji je tek izašao iz košnice.

Nakon otklapanja okvira, oni se slažu u vrcaljku. Vrcaljka je uređaj u kojem se okviri sa medom okreću oko svoje osi i centrifugalnom silom cijede med iz stanica saća. Po principu rada razlikujemo mehaničke i električne vrcaljke.

Bagrem lat. Robinia pesudoacacia poznata i kao akacija je listopadna vrsta drveća iz porodice mahunarki. Podrijetlom je iz Sjeverne Amerike, a na naše prostore donesena je u 17 stoljeću. Brzo rastuća je vrsta i vrlo ju je teško iskorijeniti.

Bagremov med izrazito je svjetlo žute boje, blaga ugodna okusa i mirisa preporučuje se djeci i rekonvalescentima. Zbog svojih osobina ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Mjesecima ostaje u tekućem stanju i vrlo sporo kristalizira, zato što u sastavu sadrži više fruktoze nego glukoze. Preporuča se u kombinaciji sa čajem od kamilice jer se tako pojačava djelovanje meda i čaja. Također je preporučljivo uzimanje navečer prije spavanja. Bagremov med jača živce i pomaže kod nemira i nesanice.

Osim bagremovog meda na području Istre nalazimo i druge vrste meda i to: kestenov med koji je izuzetno ljekovit kod bolesti želuca i crijeva, te bolesti prostate, med od lipe liječi oboljenja mokraćnog mjehura i bubrega, te dišnih organa, med od kadulje pomaže kod kašlja prehlade i bolesti dišnih organa i livadni/cvjetni med ima široko djelovanje i preporuča se u svakodnevnoj prehrani.

Drugi pčelinji proizvodi se:

Matična mliječ- je izlučevina medonosnih pčela koja se koristi kao hrana ličinki. Smatra se vrhom pčelinjih proizvoda. Mnogi je nutricionisti smatraju najsavršenijom namirnicom na svijetu. Koristi se kod: poremećaja prehrane kod male djece, kod sportaša povećava izdržljivost, pomaže kod kardiovaskularnih bolesti, koristi se u liječenju neplodnosti kod žena i muškaraca…

Cvjetni prah-(pelud ili polen) je muška spolan stanica kod biljaka. Pčele skupljaju pelud i unose ga u košnicu za vlastitu prehranu, a ujedno vrše vrlo važnu funkciju oprašivanja biljaka. Ljekovitost cvjetnog praha očituje se kod rješavanja masnoće u krvi, anemije, čira na želucu i dvanaesniku…

Propolis-je smolasta smjesa koju pčele skupljaju sa pupoljaka stabala, a pčele ga koriste kao sredstvo za brtvljenje neželjenih otvora na košnici. Propolis je preporučljivo koristiti preventivno jer čuva zdravlje, ublažava tegobe u slučajevima gripe, različitih oblika viroza, upalnih procesa ždrijela i usne šupljine.

Info:

Institut za poljoprivredu i turizam (Ana Čehić)
info@trznica-trg.eu
Gsm: 052/408-308


Prijavljena imanja:

OPG Branka Kovač (Poreč)   OPG Miani-pčelar (Grožnjan)   OPG Sirotić (BUZET)   Medea-pčelarski obrt (Livade)   OPG Pčelarstvo Vežnaver (Oprtalj)   Api Melon (Umag)   OPG Arduino Bubola (Momjan)   opg Prekalj Goran (Porec)   OPG Gržetić Guido (Pazin)   OPG Oplanić (Tinjan)