Kalendar događanja

Video snimke s radionice o Zakonskoj regulativi


Institut za poljoprivredu i turizam i udruga poljoprivrednika „Istarska web tržnica“ iz Poreča su u petak, 13.10.2017.godine, organizirali radionicu pod naslovom “Zakonska regulativa u proizvodnji prerađevina od poljoprivrednih proizvoda - utvrđivanje zdravstvene ispravnosti, hranjivih vrijednosti i označavanje proizvoda”. Radionicu su vodili stručnjaci iz laboratorija J.S. Hamilton Croatia d.o.o. iz Zadra koji pruža široki spektar kemijskih i mikrobioloških analiza hrane.

Cilj radionice bio je potaknuti što veći broj malih poljoprivrednika da se orijentiraju na doradu, preradu i ambalažiranje vlastitih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Viši stupanj finalizacije proizvodnje i prodaja proizvoda više dodane vrijednosti ima višestruke koristi za proizvođače: bolji financijski rezultati poslovanja, veće zaposlenost na gospodarstvu i veća samostalnost u poslovanju jer takav proizvođač više nije ovisan o uvjetima koje mu diktiraju otkupljivači na veliko odnosno prerađivači.

Na radionici je bilo govora o procesu registracije proizvođača i plasiranja proizvoda na tržište, službama i organizacijama koje su nadležne za odobravanje proizvodnje i vršenje nadzora prometa proizvoda, zakonima i pravilnicima koji reguliraju proizvodnju i promet proizvoda, obaveznim kemijskim i mikrobiološkim ispitivanjima proizvoda, pravilnom označavanju proizvoda i prikaz hranjive vrijednosti na deklaraciji. U zadnjem dijelu radionice obrađene su specifičnosti u proizvodnji i prodaji pojedinih prerađevina: od voća i povrća (sokovi, sirupi, džemovi, kompoti, konzervirani proizvodi), ulja, pčelinjih proizvoda, mliječnih proizvoda, mesnih proizvoda, prerađevina od žitarica, te proizvoda od aromatičnog bilja.

Za sve one koji nisu mogli osobno doći na radionicu snimili smo video zapis kojeg možete pogledati na sljedećim dijelovima:

1. dio 

2. dio 

Info:

Udruga IWT ()