Valencano

Maslinarstvo u Istri – tajnoj “prijestolnici” maslina – kakva divna destinacija! Istarski poluotok na jadranskoj obali s blagom mediteranskom klimom poznat je po izvrsnom maslinovom ulju. Tamno crvena zemlja – koja se naziva i terra rossa – nudi savršene uvjete za uzgoj maslina.
Na “Stanciji” VALENCANO, samo četiri kilometra od Sredozemnog mora, između Pule i Rovinja, Corneliji i Jörgu ostvario se san o vlastitom masliniku. U 2022. godini iskoristili su priliku za imanje od dva i pol hektara, usamljeno u zaleđu sjevernog Jadrana, na ekološkom certificiranom nasadu uz strogo poštivanje ekoloških standarda ovdje uspijeva 950 stabala maslina.

Valencano je od samog početka nastao kao organska plantaža te je kontinuirano poslovao i certificiran kao takav.
U ljeto 2022. godine proširili smo maslinik s još dva, neposredno susjedna, manja nasada. Obje su se vodile kao organske plantaže, ali još nisu certificirane – službeni zahtjev za pretvorbu pokrenut je 2023. godine.
Ubrano ručno.
Nekoliko sati nakon berbe masline se prerađuju u ulje.
Prerada u Grubiću u Balama: Moderna proizvodna linija Pieralisi koja zadovoljava najviše standarde kvalitete, s inovativnim elementima, gdje dolazi do izražaja dugogodišnje iskustvo obitelji Grubić. Mlinom čekićarom melju se u pastu i miješaju uz stalno hlađenje. Nakon toga, ulje se ekstrahira centrifugiranjem. Cijeli proces odvija se polako na kontroliranoj temperaturi (do 24°C).
Čuvati na temperaturi od 14-19°C.
Punjenje kao i etiketiranje vrši se ručno.
Proizvodimo samo certificirano organsko ekstra djevičansko maslinovo ulje (EVOO).

Proizvodi s gospodarstva