DOMAČIJA MUNDA

DOMAČIJA MUNDA, DOM PRIZNANEGA EKSTRA DEVIŠKEGA OLJČNEGA OLJA “LIMINJANKA”

Smo Domačija Munda, ki na liminjanskem hribu na nekaj več kot dveh hektarjih (vse v okolici hiše) imamo posajenih nekaj več kot 500 oljk čez 10 različnih sort, tako za pridelavo "vrhunskega ekstra deviškega oljčnega olja" iz ekološke pridelave (zadnje (2015) leto v preusmerjanju) z vsemi potrebnimi certifikati, poglavitnih sort od istrske belice, leccina, piranske buge, pendolina, piranske črnice, frantoia, maurina …, kot tudi oljk za vlaganje, od katerih kot pomembnejše štejemo piransko ukrivljenko (štorta), santa caterino in ascolano tenero ter novejše zasajeno "dolce nero"

Začetki segajo v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko smo posadili prve oljke, razen seveda nekaj starih, ki so že prej tu bile (črnica), nato nadaljevali v devetdesetih in največ tega posadili leta 2001 in 2002 (istrsko belico, leccino in pendolino). Nazadnje smo, po zmanjšanju površin z vinogradi, lani (2014) posadili še nekaj čez 50 oljk sort grinjan in dolce nera.
Od trt nam je ostala le sorta cipro (sladka varianta, kot bi mu rekli domačini "likor"), ki jo imamo v glavnem za lastno uporabo.
Ne smemo pozabiti, da smo v letu 2014, ob obilici dežja, oljčne muhe, postavili, ravno malo pred obiranjem, podzemni kapljični namakalni sistem ter nabavili manjšo oljarno OLIOMIO GOLD kapacitete 100 kg na uro kontinuirano, ustrezno registrirano in v pomoč tudi drugim manjšim oljkarjem.

Iz teh osnovnih pridelkov zadevo nadgrajujemo pri oljkah z: oljčnimi namazi, vloženimi oljkami (v slanici ali v oljčnem olju) in domačo čokolado z oljkami, figami kakiji, sivko (lavandin).
Poleg naštetega delamo na domačiji še iz lastnih pridelkov: kakijevo, kivijevo in figovo marmelado. Zadnje leto poleg vrhunskega oljčnega olja in olja z rožmarinom, šentjanževko, pikantnega, delamo tudi olje z ingverjem (ginger). Seveda, če pridejo kupci dovolj zgodaj po obiranju in stiskanju v lastni manjši oljarni (registrirani za lastne in drugih potrebe), lahko izbirajo tudi med sortnimi olji skoraj vseh naših sort oljk.
Za naslednjo sezono načrtujemo še druga presenečenja zvrsti olj. Pri pregledu kaj vse pridelujemo in predelujemo sem zadnjič naštel 26 različnih izdelkov, mislim pa, da to ni bilo vse kar zmoremo.

Podrobnejše podatke dobite na www.munda.com in na fb strani www.facebook.com/vlado.munda

Certifikati

BV-SVN-EKO-169.pdf

Odločba in poročilo.1.jpg

Odločba in poročilo.2.jpg

Ocena I belice.jpg

Ocena P črnice.jpg


Moj kalendar događanja

Prvo naše tekmovanje z oljčnim oljem letnika 2015/16, (Portorož - Slovenija) 11.01.2016 - 11.01.2016

Proizvodi s gospodarstva